28 Şub 2022

Doğaya Uyumlan

 Doğadan sapmak, mutluluktan sapmaktır.

Samuel Johnson

Doğanın uyumunun ve döngüsünün farkında mısın?

Bir elma çekirdeği yere karışınca bir elma fidanı oluyor. Fidan ağaca dönüşüyor ve ağaç elma meyvesi oluşturuyor. Meyve yere düşünce çürüyor ve çekirdek yeniden fidan üretiyor. Bu örnekte sürekli değişim var ama bir tekrar da var. Fakat tıpa tıp tekrar yok. Çünkü hiç bir elma ağacı diğer bir elma ağıcının aynen kopyası değil. Hiçbir elma da diğer bir elmanın kopyası değil. Rengi az da olsa farklı, şekli farklı, boyu farklı. Ama hepsi de elma.

http://www.halukberkmen.net/pdf/198.pdf

Doğada karmaşanın içerisinde bir düzen var.  Sürekli değişim ve dönüşüm var. Her şeyin bir yeri var. Doğanın her bir parçası kendi habitatını oluşturuyor ve bunun dışında yaşama izin vermiyor.



Doğa gereğinden fazlalığa karşı çıkıyor. Uçları sevmiyor. İnsan, yüzyıllar boyunca evrenin doğal akışına karşı yaşadı ve yaşamaya devam etmesi uyumsuzluğa neden oldu. Doğadan saptıkça mutluluktan saptı insan. Dinginlikten uzaklaştıkça karmaşaya çekildi. Tükettikçe acıktı ve doymak bilmez hale geldi. Yine insanın bir yanı doğaya hasret duymaya devam etti.  Mesela yaz tatillerini neden bu kadar çok seviyoruz? Doğaya dönüyoruz da ondan!

Denizle suya uyumlanıyor, güneşte içimiz sıcacık oluyor, kuma ayak bastıkça enerjimiz dengeleniyor, geceleri yıldızların koynunda uyuyor, doğanın renklerine ve elementlerine doyuyoruz. Yani; ait olduğumuz yerde olduğumuzu hissediyoruz.

Doğayla aramızdaki bağı, şehir hayatının tantanasında, doğanın ritminden uzakta yaşadığımız için hissetmiyor olabiliriz.

Yaşamda denge ve uyum arayışımız bitmez bir yolculuk.. Bazen yorar, bazen stres oluşturur. Bazen de işlerimizi kolaylaştıran enerjiler, yeni yollar, yeni yöntemler buluruz kendimize.

Yaşam alanlarının düzenli ve temiz olması enerjinin kaliteli ve dengeli aktığını gösterir. Birikmiş, üst üste yığılmış her şey, enerjimizi bizden alır götürür. Mekanın nefes almasını engellemesiyle birlikte, pozitif enerjinin mekanı doldurmasını zorlaştırması nedeniyle, yaşamımızda zorluklara sebep olur.



İşte bu yüzden, doğayla uyumlanmaya fırsat tanıyan, üst üste yığılmış her şeyi bir düzene koyan ve fazlalıklardan arındıran ‘sadeleşme’ akımı son yıllarda oldukça önem kazandı.

Sadeleşme akımın temelini hangi fikirler oluşturuyor bakalım mı biraz?

  1. Az çoktur!
  2. Tüketimi azalt, dönüştür ve üret!
  3. Güzel hisleri yaşatan eşyalar değil, sahip olduğun anılarındır!
  4. Farkındalıklı seçimler yaparak olumsuz alışkanlıklarından kurtul!
  5. Gerçek mutluluğun ‘şeylere’ değil kendine dönmeye bağlıdır.
  6. Doyumsuzluğu ve tatminsizliği ortadan kaldır.
  7. Sadeleştikçe ne kadar çok zamanın olduğunu fark et!
  8. Doğaya dön, doğayla uyumlan.
  9. Sadeleşerek tüketimin azaldıkça doğaya zarar azalır!
  10. Sürdürülebilirlik ve işlevsellik önemsendikçe verim artar.
Bu yazı ilk olarak 7-circle.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder